Železo je důležitým prvkem pro zdravý vývoj červených krvinek, a jeho nedostatek v potravě může vést k anémii (chudokrevnosti).
Denní potřeba železa je 9 mg za den pro muže, u žen okolo 14 mg. V těhotenství nároky organismu na železo stoupají a těhotné ženy mohou v důsledku tvorby červených krvinek plodu vyvinout i anémii.
Přesto by těhotné ženy neměly preventivně užívat preparáty s železem. Podle nejnovější studie publikované v nedávné době mají tyto ženy vyšší riziko rozvoje vysokého krevního tlaku a současně i riziko, že jejich děti nebudou během těhotenství prospívat správným způsobem.
A jaké je tedy doporučení?
Zvýšit příjem železa v přirozené potravě, užívat vitamin C, který zvyšuje vstřebávání železa. K bohatým zdrojům železa patří maso a zejména vnitřnosti (játra, slezina, ledviny), luštěniny, obiloviny a olejnatá semena )např. dýňové semeno, slunečnicové semeno, mák).
Hemové železo v mase se vyznačuje vyšší biologickou dostupností ve srovnání s iontovým železem v potravinách rostlinného původu.
Navštivte rubriku: Těhotenství a mateřství
Více v článku: