Konzumace mléka a mléčných výrobků
Konzumace mléka a mléčných výrobků včetně sýrů a jogurtů je velmi důležitá, neboť tyto potraviny slouží jako zdroj bílkovin, vitaminu D a vápníku. Vždy by však měl být zvažován obsah tuku v těchto výrobcích a jednoznačně preferovány by měly být produkty s nízkým obsahem tuků. Doporučují se 2 až 3 porce těchto produktů denně, což by pro většinu z nás neměl být velký problém. Stačí si dát k snídani cereálie s mlékem, k svačině jogurt a odpoledne celozrnný chléb s nízkotučným sýrem). Podle dostupných klinických dat snižuje doporučovaný příjem alespoň dvou porcí mléčných výrobků denně riziko vzniku nadváhy až o 70%! Podobně prospěšně působí dietní příjem vápníku hojně obsažený v mléčných výrobcích. Uvádí se, že pokud je vápníku v potravě dostatek, snižuje se riziko rozvoje cukrovky o více než 20%.
Konzumace alkoholu
Ačkoli mnoho lidí běžně používá argument, že malé množství alkoholu chrání před rozvojem kardiovaskulárních nemocí (což je pravda), velmi často je toto doporučované malé množství (odpovídající zhruba 2 deci vína nebo 1 pivu denně) překračováno.
Zdá se, že vysoký příjem alkoholu se může opravdu významně podílet i na rozvoji obezity, a to zejména v České republice patřící mezi země s nejvyšší spotřebou alkoholu na obyvatele. Alkohol je totiž velmi energeticky bohatý, jeden gram alkoholu obsahuje téměř 30 kJ energie, tedy mnohem více než sacharidy či bílkoviny. Tato energie se při nadměrném příjmu alkoholu snadno ukládá ve formě tukové tkáně.