Vitamin K tvoří skupinu vitaminů rozpustných v tucích (vitamin K1 fylochinon, vitamin K3 menadion), které jsou zcela nepostradatelné pro proces srážení krve.
Příznaky nedostatku vitaminu K zahrnují poruchy krevní srážlivosti, jako jsou drobné tečkovité krvácení do kůže (označované termínem petechie) a obtížně stavitelná krvácení. Příčinou nedostatku vitaminu K může být předávkování antikoagulačními léky (Warfarin), porucha vstřebávání tuků ze zažívacího ústrojí, chronická onemocnění slinivky břišní, nemoci střeva, dlouhodobé podávání antibiotik, které vede ke sterilizaci střeva.
Vitamin K získáváme z 50% z potravy, druhou polovinu denního příjmu získáváme činností střevních baktérií. Zdrojem vitaminu K ve stravě jsou zelenina, některé rostlinné oleje, fermentované potraviny (sýry, jogurty) a játra.
Doporučené denní dávky vitaminu K jsou uvedeny na stránce Doporučené denní dávky vitaminů