Vitamin E, neboli tokoferol, patří podobně jako vitaminy A, D a K do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Vitamin E je významný nitrobuněčný antioxidant a chrání tak organismus před oxidačním stresem a volnými kyslíkovými radikály. Cílovými orgány pro vitamin E jsou všechny tkáně, skladován je pro svou rozpustnost v tukové tkáni.
Příznaky nedostatku vitaminu E zahrnují chudokrevnost v důsledku zvýšeného rozpadu červených krvinek (hovoříme o tzv. hemolytické anémii), dále poruchy srážení krve, neurologické i svalové poruchy. Snížené hladiny tokoferolu v krvi pozorujeme u pacientů s nemocemi zažívacího ústrojí, jako jsou chronické záněty střeva, celiakie, chronické záněty slinivky břišní (chronické pankreatitidy) nebo u cystické fibrózy.
Zdrojem vitaminu E ve stravě jsou pšeničné klíčky, některé rostlinné oleje, mák, ořechy a vaječné žloutky.
Doporučené denní dávky vitaminu E jsou uvedeny na stránce Doporučené denní dávky vitaminů