Vitamin B2

photo-1550767552-374fd1babc81

Vitamin B2 neboli riboflavin je dalším z B vitaminů, které hrají nezastupitelnou úlohu v metabolismu (látkové přeměně) sacharidů, aminokyselin, hormonů, při tvorbě energie a při ochraně před oxidačním stresem. Příznaky nedostatku vitaminu B2 mohou vést k zánětu spojivek, rohovky, nervovým poruchám, poruchám růstu a imunity. S nedostatkem riboflavinu se setkáváme u alkoholiků ze stejných důvodů jako bylo popsáno pro vitamin B1 (porucha vstřebávání vitaminu B2 ze zažívacího traktu), u mentální anorexie, celiakie (onemocnění trávicího ústrojí způsobené alergickou reakcí na lepek), a obecně u většiny chronických průjmovitých onemocnění. Zdrojem vitaminu B2 jsou sýry, vejce, játra, maso, brokolice, petržel, kvasnice, mléčné výrobky. Podobně jako u thiaminu bývají v rozvinutých zemích riboflavinem obohaceny obilniny. Doporučené denní dávky riboflavinu jsou uvedeny na stránce Doporučené denní dávky vitaminů.