Význam niklu:
Nikl nepatří mezi esenciální (nezbytné) stopové prvky a jeho funkce v těle člověka není zcela přesně známa. Niklse ovšem vyskytuje v celé řadě enzymů, které hrají důležitou roli v metabolismu vitaminu B12 a kyseliny listové. Uplatňuje se také v metabolismu kostí regulací tzv. vápníkových kanálů.
Zdroje niklu:
Hlavním zdrojem niklu v potravě jsou zejména luštěniny, celozrnné obiloviny, čokoláda a ořechy.
Příznaky nedostatku niklu:
Příznaky nedostatku niklu nebyly u člověka dosud popsány, nicméně ze studií na laboratorních zvířatech vyplývá, že nikl ovlivňuje růst, reprodukční vlastnosti, nebo metabolismus cukrů.
Toxické účinky niklu:
Toxické účinky niklu jsou extrémně vzácné, nikl může dráždit zažívací trakt, vést k chudokrevnosti (anémii), existuje i kožní alergie na nikl.
Doporučené denní dávky niklu:
60-700 ug/den v závislosti na věku.