Jednoduché (rafinované) cukry jsou opravdu obviňovány z vlivu na rozvoj nádorových onemocnění. Potraviny obsahující velká množství jednoduchých cukrů (zejména sladkosti), ale i potraviny s vysokým glykemickým indexem (více viz Dieta dle glykemického indexu) působí opravdu na lidské tělo zjevně nepříznivě. Obsahují velmi málo vlákniny, při zpracování těchto potravin se ztrácí některé důležité vitaminy (např. vitaminy B a E).
Kterými nádorovými onemocněními jsme zejména ohroženi, pokud jíme příliš mnoho sladkého?
Jsou to zejména nádory:
Lidé, kteří nadměrně holdují sladkému mají i vyšší riziko cukrovky, která sama o sobě je významným rizikovým faktorem pro rakovinu:
Tito lidé mají také sklon k nadváze, a jak bylo řečeno v minulých článcích, nadváha a obezita představují také samostatný rizikový faktor pro vznik a rozvoj nádorových onemocnění.
Opět o důvod více, proč se starat o to, abychom jedli zdravě.
Navazující článek: