Mezi hlavní složky (také někdy nazývané makronutrienty) patří sacharidy, tuky a bílkoviny. Podívejme se nejprve na sacharidy.
Sacharidy, někdy označované jako cukry, karbohydráty nebo uhlovodany tvoří významnou složku naší stravy. Dělíme je na dvě velké skupiny, na jednoduché cukry a dále na komplexní sacharidy, také nazývané škroby. Důležitá je jejich kalorická hodnota, jeden gram sacharidů poskytuje zhruba 16 kilojoulů (o kalorické hodnotě potravin, které jíme, celkovém kalorickém příjmu a celkovém kalorickém výdeji bude detailněji pohovořeno v dalších kapitolách).
-
Víte, jaká je Vaše: Ideální váha
Kolik sacharidů by měla naše strava obsahovat?
Sacharidy by měly tvořit téměř polovinu naší energetické potřeby a většina těchto sacharidů by měla být v podobě komplexních a nikoli jednoduchých sacharidů, které by měly tvořit maximálně 10% všech cukrů, které přijímáme v naší stravě. Převedeno do praktické řeči, při energetickém příjmu 10000 kJ/den bychom měli mít příjem sacharidů zhruba 320 g, při příjmu 8500 kJ zhruba 265 g a při příjmu 7000 kJ zhruba 220 g sacharidů.