Miso je poměrně známá i ve světě díky japonské polévce miso.
Málokdo ovšem ví, že její původ je velmi starý, poprvé byla zmíněna ve starém čínském textu již v roce 700 před naším letopočtem. Miso se obvykle připravuje ze sójových bobů, rýže nebo ječmene fermentovaných plísní koji (Aspergillus oryzae) po dobu 1 týdne až 20 měsíců.
Pasta miso
Existuje mnoho druhů miso, v závislosti na způsobu přípravy. Pasta miso se používá zejména k přípravě polévky miso, do které se přidává tofu (proteinový extrakt ze sójových bobů), zelenina, ryby či mořské produkty. V Japonsku je nesmírně populární, údajně až 95% japonské populace konzumuje miso každý den.
Snižuje riziko rakoviny
Lékařské studie prokázaly, že lidé, kteří jedí polévku miso každý den, mají nižší výskyt rakoviny žaludku (který je mimochodem v Japonsku vysoký). Důvodem jsou biologicky aktivní látky přítomné v miso, jako jsou isoflavony, kyselina olejová a linoleová, ale také vitamin E a B12, saponin, lecitin a mnohé další, pocházející částečně ze sójových bobů, částečně produkcí fermentujících baktérií. Miso současně také snižuje hladiny cholesterolu v krvi a brání tak rozvoji aterosklerózy. Jedinou dietní nevýhodou je vysoký obsah soli, podobně jako u sójových omáček.
Zdroj: odborný časopis J Ind Microbiol Biotechnol 2008.Traditional healthful fermented products of Japan.