Není asi velkým překvapením tvrzení, že lidé stále více tloustnou. Mnohem větším překvapením je fakt, že tento trend má globální charakter a lidé tloustnou na celém světě, a to prakticky i ... více
Zdánlivě nepatřičná otázka, málokdo včetně lékařů si takovou souvislost umí představit a pokud ano, tak jen obtížně vysvětlit.
Podle nejnovějších lékařských výzkumů však tato souvislost ... více
C-reaktivní protein, známý pod zkratkou CRP, je dnes rutinně využíván pro diagnostiku zánětlivých onemocnění, zejména bakteriálního původu. Dnes již většina dětských ordinací je vybavena ... více
Je obecně známo, že vysoký příjem masa (zejména červeného) v naší stravě je spojen s řadou zdravotních rizik počínaje nemocemi srdce a cév (v důsledku vysokého příjmu nasycených mastných kyselin ... více
Toto je otázka na kterou umí lékaři poměrně přesně odpovědět. Vychází se z rozsáhlých epidemiologických studií, na jejichž základě byly určeny algoritmy pro výpočet tzv. koronárního rizika. ... více
Význam železa:
Železo patří mezi esenciální stopové prvky pro člověka. Je to nejhojněji zastoupení kov na Zemi, jeho většina je však pro potravinový řetězec nedostupná, neboť se vyskytuje ... více
Význam rtuti:
Rtuť řadíme mezi toxické stopové prvky, je dalším zástupcem tzv. těžkých kovů. Může způsobovat závažné otravy. Vyskytuje se v prostředí v několika formách, jako tzv. elementární ... více
Je nepochybné, že konzumace soli je výrazným rizikovým faktorem pro nemoci srdce a cév, pro arteriální hypertenzi a další nemoci.
V březnovém čísle odborného časopisu Annals of Internal Medicine ... více
Více než třetina úmrtí ve vyspělých zemích je způsobena nemocemi srdce a cév. Příjem soli (chloridu sodného) je jednou z mnoha příčin zodpovědných za vznik těchto nemocí, zejména za vznik vysokého ... více
Je obecně známo, že vysoký krevní tlak velmi dobře reaguje na dietní opatření. Koneckonců, lékařské kapacity vyvinuly pro tyto nemocné speciální dietu nazývanou v anglosaské literatuře DASH (Dietary ... více