Tyto tuky jsou kompletně saturovány vodíkovými atomy.
V jakých potravinách jsou nasycené tuky?
Kromě vysoké kalorické hodnoty, kterou přispívají k rozvoji nadváhy a obezity mají vysloveně nepříznivé účinky na rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen) vedoucí k nemocím srdce a cév, současně přispívají k zvyšování hladin cholesterolu (což je další z látek tzv. lipidní povahy, nezapadající do skupiny výše uvedených tuků, neboť jeho struktura je zcela jiná, také viz níže). Nasycené tuky se nacházejí zejména v mase a masných produktech (salámy, paštiky, sádlo, atd.), v mléce a mléčných produktech (smetana, sýry, apod.). Samozřejmě, mnoho zpracovávaných potravin obsahuje velká množství nasycených tuků, jako jsou koláče, sladké pečivo, slané brambůrky, apod.
-
Víte, jaká je Vaše: Ideální váha
Jak ovlivňují naše zdraví?
Vztah ke kardiovaskulárním nemocem je zcela zřejmý. Uvádí se, že pokud by člověk nahradil pouhých 5 % energie, kterou konzumuje ve formě nasycených tuků, sacharidy, snížil by riziko kardiovaskulárních nemocí o celých 17 %. Je zajímavé, že v České republice se konzumuje v průměru o 5 % tuků z celkového kalorického příjmu více, než je doporučovaná horní hranice příjmu tuků odborníky (40 % místo 20-35 %). Také je známo, že pokud bychom dokázali nahradit 5% našeho kalorického příjmu z nasycených tuků tuky nenasycenými, snížili bychom si riziko kardiovaskulárních nemocí o více než 40 %.
-
Navazující článek: Mononenasycené tuky
-
Více článků naleznete v rubrice: Výživa a zdraví