Bolesti hlavy, či přímo migrenózní záchvaty mohou být podle některých odborníků skutečně vyvolány některými potravinami a jídly. Dlužno podotknout, že ne všichni tento názor zastávají, nicméně existuje řada prací, která vztah mezi provokací záchvatů migrén a některými potravinami jednoznačně popisují.
Mezi takové potraviny nebo složky naší stravy patří například:
- Zrající sýry, které obsahují velká množství tyraminu. Tyramin je tzv. biogenní amin, vznikající z aminokyseliny tyrosinu, který hraje roli v rozvoji bolestí hlavy. Tyramin je ovšem obsažen i v
- červeném víně, a obecně v alkoholických nápojích,
- také v cibuli, olivách, avokádu, rozinkách, a ořeších.
- Dále jsou to konzervační látky a aditiva, jako jsou například nitráty, aspartam, glutamát, které se relativně běžně vyskytují v potravinách s dlouhou trvanlivostí, nebo v uměle slazených potravinách.
- Studené potraviny a nápoje. Podle jedné práce až 90% pacientů s migrénami uvádí citlivost na zmrzlinu a studené potraviny. Vztah k migrénám byl popsán i pro
- Pizzu
- Chipsy
- Ryby
- Některé druhy ovoce, jako jsou například banány, švestky, kiwi, ananas, nebo maliny, ale i sušené ovoce, jako například fíky, rozinky nebo datle
- Některé mléčné výrobky obsahující živé bakteriální kultury
- Kávu, čaj a kakao
- Umělá sladidla na bázi aspartamu.
- Neznamená to samozřejmě, že by každý člověk trpící migrénou měl vynechat ze svého jídelníčku všechny výše uvedené potraviny. Měl by ovšem sledovat, zdali některá jídla či potraviny opravdu nepřispívají k rizvoji záchvatů migrény a pokud ano, určitě se jim pro příště vyvarovat.
Zdroj: časopis Revista de Neurologia