Pili jsme ho všichni. První potrava mláďat všech savců včetně člověka několik hodin po porodu. Elixír nabitý imunoglobuliny, stopovými prvky, sacharidy, minerály, vitaminy, kompletním spektrem aminokyselin, a přirozenými růstovými faktory, představuje pro každé právě narozené miminko dokonalý start do života.
V historii znali jeho účinky staří Egypťané, antičtí olympionici, i moudří Inkové. Ještě v předminulém století byl dokázán jeho příznivý vliv na tehdy známé poruchy imunity. Století dvacáté však znamenalo mohutný rozvoj farmaceutického průmyslu a příroda upadla v zapomnění.
Kolostrum u nás nabízí několik firem, nejčastěji v kapslích nebo v prášku. Zdaleka nejlepší je však v tekuté formě. Tekuté kolostrum je sbíráno od krav žijících v čisté přírodě, které minimálně ve čtyřech generacích zpět nepoznaly antibiotika, hormony, ani jiná léčiva. Sbírá se 6-12 hodin po porodu telete, které však o nic nepřichází. Vypije ho přibližně 3-4 litry, kráva ho však vyprodukuje téměř třikrát více. Protože kráva má mnohem těsnější placentární bariéru než člověk, telata přes ni téměř žádné protilátky nedostávají. O to více jich proto musí být v jejich první potravě. Ani alergici na kravské mléko se nemusejí ničeho bát – kolostrum je mlezivo, není to ještě mléko a neobsahuje laktózu.
Nejkvalitnější přípravek se zpracovává zmrazením. Tento možná dražší, leč šetrnější způsob zachovává mnohem více cenných látek, které se jinak při pasterizaci zničí. Kolostrum obsahuje řadu dalších látek. Růstové faktory napomáhají regeneraci poškozených tkání, zlepšují jejich hojení a sportovcům pomáhají chránit svaly, vazy a klouby namáhané náročným tréninkem. Jeho vliv na imunitu je nesporný. V tekuté formě obsahuje dvacet procent imunoglobulinů, dále laktoferin, lyzozym, cytokiny a další látky, které brání množení virů a bakterií. Působí příznivě na střevní flóru i na dýchací cesty a v prevenci proti chřipce.
V posledních letech věda intenzivně zkoumá nový převratný objev: plynný NO (oxid dusnatý), který se považoval donedávna pouze za jed ze špatného životního prostředí, produkují i samy tělesné buňky a likvidují jím bakterie, viry, plísně i parazity uvnitř buněk. Plynný NO se v nich rozptýlí jako mlha. Buňky jej však produkují pouze tehdy, je-li v okolí dostatek antioxidantů, které vyvážou volné radikály vznikající při téhle bouřlivé reakci. Jeho výrobu odstartují cytokiny uvolňované při imunitní odpovědi.