Tavené sýry jsou v České republice velmi oblíbené. Jistě, sýry jsou zdravé a hrají v našem jídelníčku nezastupitelnou roli, je potřeba si ale umět správně vybrat. Výhodou tavených sýrů je, že jsou dobře roztíratelné, mají dlouhou trvanlivost, celé spektrum příchutí a můžeme si vybrat od formy tučné až po light formu. Na druhou stranu se k výrobě používají tavicí soli, nejčastěji polyfosfáty, které brání vstřebávání vápníku z přijaté potravy, dále tavené sýry obsahují i velké množství soli. Jsou tedy nevhodné jak pro děti, které potřebují kostní hmotu budovat, tak pro dospělé, pro které je důležité si silné kosti udržet.
Pozor bychom si měli dát nejen na sýry tavené, ale také na ty druhy sýrů, které jsou výrobci přímo doporučeny dětem. Bohužel ani složení těchto sýrů nebývá zdraví příliš prospěšné, mají málo vápníku a hodně tuku.
Pokud nevíte, jaký sýr si zvolit, a chcete dát svému tělu dobrý zdroj vápníku, dopřejte si „opravdový“ sýr, nejlépe do 30% tuku, který má sice o pár kilojoulů více, nežli jeho např. tavená light forma, ale představuje pro tělo přínos. Alternativou taveného sýru na pečivo může být např. žervé, cottage, luštěninová či tvarohová pomazánka, do salátu či na chleba je vhodné použít např. tvarůžky, eidam (30% tuku v sušině), menší množství mozarelly, balkánského sýru či parmazánu.