Jsou pravdivé mýty o hubnutí?

photo-1490474418585-ba9bad8fd0ea

Každý z nás jistě slyšel nespočet pouček, jak nejlépe zhubnout, nebo naopak, co způsobuje tloustnutí. Tímto tématem se zabývali dvě přední americké dietoložky, Christine Rosenbloom a Roberta Duyff.

Mýtus 1: Jídlo večer a v noci vede k tloustnutí
Realita:
Záleží na počtu spořádaných kalorií za den, nikoli na tom, kdy je jíme. Pravdou ovšem zůstává, že pokud vynecháváme snídaně, máme většinou vyšší celkový příjem energie než pokud jíme pravidelně.

Mýtus 2: Chcete-li zhubnout, nejezte potraviny s vysokým glykemickým indexem®
Realita: Dělení potravin podle glykemického indexu má jen druhořadý význam pro úspěšnost zhubnutí. Mnohem významnější je přeorganizování našeho životního stylu tak, aby naše strava byla pestrá, zdravá, splňovala všechna současná doporučení při současném pravidelném výdeji energie.

Mýtus 3: Kofein není zdravý
Realita:
Není mnoho důvodů zatracovat nápoje obsahující kofein. Ačkoli kofein může zvyšovat krevní tlak, snižuje naopak riziko cukrovky, dny, ale třeba i Parkinsonovy nemoci.

Mýtus 4: Čím méně tuku jíme, tím lépe pro naše zdraví.
Realita:
Toto je pravda pouze pro nasycené tuky, nikoli však pro tuky mononenasycené nebo polynenasycené. Kupříkladu známá Středozemní dieta je velmi bohatá na tuky (obsahuje 40% celkového příjmu kalorií ve formě tuků) a je přitom stejně zdravá jako dieta japonská obsahující mnohonásobně méně tuků.

Mýtus 5: K omezení příjmu sodíku užívejte místo běžné kuchyňské soli mořskou sůl.
Realita:
Mořská sůl obsahuje zhruba stejné množství sodíku jako běžná sůl kuchyňská, nepomáhá tedy snižovat příjem sodíku.

Mýtus 6: Zvýšené pití vody pomáhá hubnout.
Realita:
Neexistuje důkaz, že zvýšený příjem vody pomáhá hubnout. Není ani pravdou, že pití vody zvyšuje pocit sytosti.

Mýtus 7: Bílkoviny jsou nejdůležitější živinou pro sportovce.
Realita:
Ano, bílkoviny jsou pro sportovce určitě důležité a potřebují jich více než běžná populace. Nicméně není zapotřebí zvyšovat příjem bílkovin z dietních doplňků, neboť běžné potraviny obsahují dostatek bílkovin k pokrytí i zvýšených nároků sportovců.