Česnek obsahuje velké množství účinných látek, z nichž mezi nejvýznamnější patří sirné sloučeniny nazývané souborně thiosulfináty. Patrně nejznámější z těchto látek je allicin vznikající ze sirné aminokyseliny alliinu působením enzymu alliinázy. Obě látky jsou obsaženy v česneku, ale enzym aliináza je přítomen ve speciálních měchýřcích (vezikulách), z kterých se uvolňuje při mechanickém zpracovávání česneku (krájení, rozmačkávání, apod.).
Nestabilní allicin
Další účinné látky
Ovšem allicin není jedinou účinnou látkou obsaženou v česneku. Dalšími potenciálně biologicky účinnými látkami jsou steroidní glykosidy, lektiny, prostaglandiny, fruktan, pektin, adenosin, vitaminy B1, B2, B6, C a E, biotin, kyselina nikotinová, anthokyaniny a flavonoidy, abych jmenoval alespoň ty nejvýznamnější (1).
Jak již bylo uvedeno v předcházejících článcích, česnek se používá z léčebných důvodů opravdu po staletí. Ačkoli ne všechny uváděné nemoci, při kterých se česnek podává, mají své lékařské opodstatnění, na některá onemocnění opravdu účinkuje.
Biologické účinky česneku
Jedná se zejména o ovlivnění hladin krevních tuků, zejména krevního cholesterolu. Existuje celá řada prací, které víceméně souhlasně potvrzují, že česnek snižuje hladiny krevního cholesterolu zhruba o 5-12% (1). Někomu se to může zdát málo, ale je prokázáno, že každé procentuální snížení krevního cholesterolu je doprovázeno významným zlepšením prognózy rizika kardiovaskulárních nemocí. V jedné evropské studii bylo dokonce prokázáno, že užívání česneku mělo stejný účinek na snížení hladin cholesterolu v krvi jako užívání léku bezafibrátu, který se běžně používá u pacientů s vysokým cholesterolem v krvi.
Pomáhá snižovat krevní tlak?
- Česnek by mohl mít i léčebné účinky u pacientů s vysokým krevním tlakem, ale dostupné výsledky vědeckých studií jsou kontroverzní. Podle rozsáhlé studie z roku 1994 by česnek opravdu mohl mít poměrně významné antihypertenzní účinky (2), toto nadšení však bylo poněkud zmírněno v jiné pozdější studii (3), ačkoli i zde byl určitý ochranný a léčebný efekt česneku zaznamenán.
Napomáhá ředění krve
- Česnek snižuje agregaci (shlukování) krevních destiček, což má velký význam pro prevenci vzniku srdečních i mozkových příhod. Koneckonců, z těch samých důvodů se nemocným s rizikem těchto nemocí podávají nízké dávky kyseliny acetylsalicylové (aspirinu, acylpyrinu). V několika studiích bylo dokonce prokázáno, že česnek snižuje rozsah postižení cév aterosklerózou (ukládání tuků do cévní stěny vedoucí k jejich kornatění) (4).
Pomocník proti infekci
Česnek má prokazatelné antimikrobiální účinky (5), o čemž svědčí i jeho používání k hojení ran (viz předchozí články). Česnek bývá s úspěchem podáván v léčbě zažívacích i respiračních infekcí a u celé řady dermatologických (kožních) infekcí a dokonce i gynekologických zánětů.
- Česnek má pravděpodobně i významné protinádorové účinky (5), které jsou předmětem samostatného článku.
Předchozí článek: Česnek a zdraví, co o nich víme?
Navazující článek: Protinádorové účinky česneku