K tomuto překvapivému zjištění dospěli američtí lékaři poté, co vyšetřili během tří let 50 tisíc žen a zaměřili se na jejich dietní příjem grapefruitového džusu. Ženy pravidelně holdující grepovému džusu měly o 30% vyšší riziko rozvoje karcinomu prsu, tedy riziko zhruba stejné, jako při užívání substituční estrogenové léčby. Je pravděpodobné, že grapefruity potlačují odbourávání ženských pohlavních hormonů, estrogenů, a zvyšují tak jejich nádorový potenciál. Přitom experimentální data naznačují, že citrusy by měly spíše bránit rozvoji nádorů, stejně tak je i známo, že například pomeranče ve srovnání s grapefruity tlumí rozvoj nádorů u laboratorních zvířat. Vzhledem k intenzivnímu výzkumu v této oblasti uvidíme rozřešení celého problému patrně v nejbližší budoucnosti. Více v článku: Grapefruitový džus může zvyšovat riziko rakoviny prsu