Dnes byly uveřejněny prestižním americkým odborným časopisem JAMA výsledky německé studie zabývající se vlivem požívání hořké čokolády na krevní tlak. Studie byla provedena na 44 jedincích s mírně zvýšeným krevním tlakem. Ti užívali po dobu 18 týdnů buďto hořkou nebo bílou čokoládu v množství 6 gramů denně. Tato dávka by měla obsahovat zhruba 30 mg polyfenolů, látek přítomných v kakau, o kterých se soudí, že by měly mít ochranné účinky. Důležité je zdůraznit, že množství užívané čokolády představuje pouze 30 kcal, tedy nepříliš významné množství energie. A jaké byly výsledky? Denní užívání hořké čokolády vedlo k významnému snížení systolického i diastolického krevního tlaku, zatímco jedinci užívající bílou čokoládu měli smůlu – ta byla zcela bez efektu. Tyto výsledky potvrzují dřívější studie poukazující na blahodárný efekt hořké čokolády nejen na krevní tlak, ale i na prevenci cukrovky. Alespoň je vidět, že ne vše zdravé musí být nezbytně nedobré. Ovšem pozor na množství, málokomu by asi stačilo sníst jen 6 g čokolády, když už se do ní pustí.