Flavonoidy zastoupené v zeleném čaji mohou opravdu chránit před poškozením kůže nebezpečným ultrafialovým zářením.
K dispozici máme zatím jen nepřímá data z experimentálních studií, kdy k rostoucím lidským buňkám ozařovaným ultrafialovým zářením byl přidán jeden z nejvýznamnějších flavonoidů obsažených v zeleném čaji epigalokatechin-3-galát (EGCG) a sledován jeho efekt na ochranu před škodlivými účinky záření.
-
Nejúplnější přehled populárních diet v rubrice: Diety
Bylo zjištěno, že přidání této látky opravdu chrání buňky vystavené ultrafialovému záření, a to na několika nitrobuněčných úrovních.
Autoři studie se domnívají, že extrakty zeleného čaje by mohly opravdu být využitelné v ochraně před škodlivým působením slunečního záření na lidskou pokožku, včetně ochrany před rozvojem obávaného kožního nádoru, maligního melanomu.
Více informací v článku: Chrání zelený čaj před ultrafialovým zářením?