Chili papričky chrání před rakovinou

photo-1527619635633-2f162c423935

Ano, opravdu je to tak, červené chili papričky patřící do rostlinného rodu Capsicum chrání před rozvojem nádorových onemocnění. Za tyto účinky je zodpovědná polyfenolická látka zvaná capsaicin. Protinádorové účinky byly popsány na experimentálních modelech nádorů žaludku, kůže a nervového systému. Tato látka se také používá v kožním lékařství ve formě krémů a mastí pro své analgetické a protizánětlivé účinky. Obecně platí, že čím jsou papričky pálivější, tím více obsahují capsaicinu. Pálivost papriček se měří tzv. Scovillovými jednotkami, kdy čistý capsaicin má přes 15 miliónů těchto jednotek. Je tak účinný, že i po jeho naředění 100000 krát vodou je schopen vyvolat puchýře na kůži. Existují tabulky různých druhů chili papriček podle jejich pálivosti, většina z nich je pro nás velmi exotická. Nejpálivější papričky mají až 500000 Scovillových jednotek, Tabasco má až 30000-50000 jednotek, chili koření 500-1000 jednotek. Tak tedy, pusťme se do pálivých jídel. Více informací najdete v článku: Chili papričky chrání před rakovinou