Sportovní výživa u diabetiků 1.typu – Zátěžové hypoglykémie

satellite-express-3612851_1920

Jednou z velkých komplikací sportujících diabetiků jsou zátěžové hypoglykémie, které přirozeně velice limitují fyzickou výkonnost a mohou mít i neblahé zdravotní dopady. Existuje několik základních opatření, jak zátěžovým hypoglykémiím předchátet:

  1. Před zahájením výkonu: zvýšit příjem sacharidů v závislosti na délce a intenzitě plánované zátěže
  2. Snížit insulin před zátěží na cca 50 – 90 %, v závislosti na délce a intenzitě zátěže.
  3. Během výkonu: Diabetický sportovec musí mít dostatečný příjem sacharidů během zátěže. Uvádí se obecně 1 g/kg váhy/hodinu, toto doporučení je nicméně příliš obecné, existují přesnější doporučení v závislosti na intenzitě a délce zátěže. Příjem sacharidů musí mít každý diabetický sportovec pečlivě vybalancován, aby nedocházelo k zátěžovým hypoglykémiím, ale i pozátěžovým hyperglykémiím.
  4. Po výkonu: K pozátěžovým hyperglykémiím dochází velice často po těžkých anaerobních zátěžích – a i s tím musí diabetický sportovec počítat, například přidáním bolusové dávky insulinu po skončení zátěže.
  5. Po výkonu je taktéž nutné zvýšit příjem sacharidů k doplnění spotřebovaného glykogenu, cca 1 g/kg váhy během 30 minut po výkonu, + stejné množství během dalších 1-2 hodin.
  6. Během zátěže je s výhodou používat sacharidové drinky, kvůli doplňování tekutin. Obecně také platí, při glykémiích nad 10 mmol/L by měli diabetici užívat jen nesacharidové nápoje.

 

Tab. 1. Příjem sacharidů hodinu před výkonem v závislosti na glykémii a délce a intenzitě zátěže

Trvání/intenzita zátěže

Glykémie

<5,6 mmol/L

Glykémie

5,6 – 10 mmol/L

Glykémie

10 – 13,9 mmol/L

<30 min, nízká intenzita

15 g

0

0

30-60 min, střední intenzita

15 g

0-15 g v závislosti na glykémii

0

30-60 min, vysoká intenzita

30 g

15 g

0

>60 min, vysoká intenzita

15 g/hod aktivity

15 g/hod aktivity

15 g, ale až po 1. hod aktivity

 

Tab. 2. Příjem sacharidů během zátěže 

Intenzita

<20 min

20 – 60 min

>60 min

>60 min (dávka insulinu)

< 60 %

0 g

15 g

30 g/hod

-20 %+

60-75 %

15 g

30 g

75 g/hod

-20 %

>75 %

30 g

75 g

100 g/hod

-20 %

+snížení dávky insulinu je přísně individuální, může být až 50 %. Lze samozřejmě i navýšit příjem sacharidů.