Každý přirozeně ví, co to je zácpa, přesto je dobré vědět, jaký je medicínský pohled na zácpu, kterou považujeme za funkční poruchu zažívacího traktu.
Zácpa je podle Americké ... více
Pojmem ¨dietní¨ nápoje jsou rozuměny nápoje doslazované umělými sladidly, jejich kalorická hodnota je tak velmi nízká.
Tyto nápoje jsou doporučovány také jako vhodná alternativa ke kaloricky bohatým ... více
Asi to nebude pro většinu čtenářů překvapení, ale dietní příjem červeného masa (tedy v našich zemích hovězího a vepřového masa) je opravdu spojen s podstatně vyšším rizikem rakoviny tlustého ... více
Nemoci kloubů a pohybové soustavy vůbec patří mezi nejčastější onemocnění. Tvrdí se, že postihují až 20% dospělé populace. Přitom dostupná léčba většinou není namířena na vyvolávající ... více
Ačkoli pití kávy je obecně považováno za zlozvyk, který je sdružen s nebezpečím vysokého krevního tlaku, existují i data poukazující na ochranný účinek kávy například na rozvoj cukrovky. Za ... více
Podle lékařů z Finska a Švédska opravdu snižuje pití kávy riziko demence a Alzheimerovy nemoci až o 65%. Na téměř 1500 jedinců se zúčastnilo detailní studie, v které se hledala souvislost mezi pitím ... více
Každý z nás jistě slyšel nespočet pouček, jak nejlépe zhubnout, nebo naopak, co způsobuje tloustnutí. Tímto tématem se zabývali dvě přední americké dietoložky, Christine Rosenbloom a Roberta Duyff. ... více
Přesně toto jsou závěry nejnovější práce lékařů publikované v časopise Annals of Family Medicine.
Ječmen snižuje celkový cholesterol, zejména pak jeho LDL frakci (¨zlý¨ cholesterol), ale také ... více
Šálek čaje ráno, v poledne a večer opravdu výrazně snižuje riziko mozkové mrtvice. Alespoň to tvrdí obří studie z americké Kalifornie provedená na více než 195000 jedincích.
Alespoň tři šálky ... více
Není to jen přímý účinek na krevní tlak, kterým sůl (chlorid sodný) zvyšuje riziko nemocí srdce a cév. Podle nejnovějších lékařských studií ovlivňuje sůl také funkce buněk vystýlajících ... více