Význam vanadu:
Vanad nepatří mezi esenciální (nezbytné) stopové prvky a jeho funkce v těle člověka není zcela přesně známa. Na základě experimentálních studií se však soudí, že vanad by mohl mít účinky podobné inzulinu, ovlivňuje reprodukční funkce i metabolismus štítné žlázy, nezanedbatelné jsou jeho potenciální protinádorové účinky.
Zdroje vanadu:
Hlavním zdrojem vanadu v potravě jsou některé druhy zeleniny (kopr, petržel), je obsažen v pepři nebo v houbách.
Příznaky nedostatku vanadu:
Příznaky nedostatku vanadu nebyly u člověka dosud popsány, nicméně ze studií na laboratorních zvířatech vyplývá, že deficit vanadu by mohl vést k potratům, k poruchám vývoje kloubů, k poruchám štítné žlázy i k poruchám růstu.
Toxické účinky vanadu:
Vanad je relativně toxický prvek, působí potenciálně škodlivě na mozek, játra a ledviny, ovlivňuje tvorbu krevních buněk. Je třeba však dodat, že se obtížně vstřebává ze zažívacího ústrojí a jeho toxické účinky jsou extrémně vzácné. Může vyvolávat i průjmy, nechutenství, poruchy růstu, křeče.
Doporučené denní dávky vanadu:
15-30 ug/den v závislosti na věku.