Jód
Význam jódu:
Jód je důležitý v lidském těle zejména pro tvorbu hormonů štítné žlázy.
Zdroje jódu:
Zdrojem jódu je půda a mořská voda. Odtud se pak jód dostává do potravinového cyklu. Nalézáme ho zejména v mořských živočiších a řasách, v mléce a mléčných výrobcích, v mase, cereáliích, vejcích a jodidované soli. Půda v České republice je chudá na jód, předpokládá se, že zhruba třetina populace u nás má deficit jódu.
Příznaky nedostatku jódu:
Příznaky nedostatku jódu souvisí s doprovodným nedostatkem thyroidálních hormonů. Je to zejména struma štítné žlázy s možnou sníženou funkcí, při klinicky manifestním nedostatku hormonů štítné žlázy poruchy metabolismu živin, nadváhy, vysoké hladiny cholesterolu v krvi, poruchy srdečního rytmu a mnoho dalších. Mohou to být i poruchy mentálních funkcí, obzvláště nebezpečné v prenatálním a novorozeneckém období.
Toxické účinky jódu:
U zdravých jedinců je poměrně vysoká tolerance k příjmu jódu, za potenciálně toxický se považuje příjem vyšší než 1 mg/den. Většina toxických účinků se manifestuje přes nadměrnou produkci hormonů štítné žlázy s vystupňováním metabolismu.
Při podezření na nedostatek i nadbytek jódu provádíme vyšetřování hormonů štítné žlázy.
Doporučené denní dávky jódu:
50-260 ug/den v závislosti na věku.