Funkce vitaminu A

pexels-photo-750941

Vitamin A se podílí na mechanismu převodu světla na nervové impulsy, jinými slovy je nezbytný pro správné funkce oka. Je také důležitý pro správný vývoj buněk a tkání, a to jak u plodu v prenatálním období, tak také v dospělosti, kde se uplatňuje při obměně buněk například sliznice zažívacího ústrojí. Účinkuje také jako významný antioxidant, tedy působí proti tzv. oxidačnímu stresu. Zásoby vitaminu A v lidském těle vydrží za fyziologických podmínek zhruba na dva roky, nicméně za různých patologických stavů, jako jsou např. pokročilá jaterní onemocnění nebo alkoholismus, jsou tyto zásoby významně sníženy a při sníženém příjmu vitaminu A může dojít i k rozvoji příznaků nedostatku vitaminu A (tzv. hypovitaminózy). Hlavním příznakem nedostatku vitaminu A je porucha zraku zvaná šeroslepost, záněty víček a spojivek, poruchy oční rohovky vedoucí až k oslepnutí, záněty jazyka, poruchy rohovatění kůže, ale i obnovy buněk výstelky sliznic, vyšší riziko infekčních i nádorových chorob. Naopak tzv. hypervitaminóza, tedy nadměrný příjem vitaminu A, je také možný a může působit tzv. teratogenně na vyvíjející se plod těhotných žen (tedy způsobovat malformace), vitamin A však může působit toxicky nejen na plod, u dospělých jedinců způsobuje nadměrný přísun vitaminu A vypadávání vlasů (tzv. alopecii), chudokrevnost (anémii), záněty kůže, poruchy zraku nebo jaterních funkcí. Vzpomínám si dokonce na jeden případ ženy, která kvůli tzv. kancerofóbii, tedy strachu z rozvoje nádorového onemocnění, pila denně 2 litry mrkvového džusu a způsobila si hypervitaminózu vitaminu A, která vedla k rozvoji rakoviny jater. Je to tedy jako se vším, je nutné užívat všeho s mírou.