Podobně jako ořechy (také viz článek o Mononenasycených tucích) také mandle mají velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. Bylo prokázáno v mnoha odborných studiích, že příjem mandlí v dávce 25-100 g denně výrazně snižuje hladiny celkového cholesterolu v krvi a naopak zvyšuje koncentrace hodného HDL cholesterolu. Kromě těchto účinků pomáhají mandle také diabetikům, neboť látky přítomné v mandlích snižují hladiny krevního cukru.
Které pro zdraví prospěšné látky můžeme v mandlích nalézt?
Jsou to již zmíněné mononenasycené tuky, dále flavonoidy s významnými antioxidačními účinky. Tyto látky, pokud jsou přijímány potravou v dostatečném množství, údajně snižují riziko nemocí srdce a cév o celých 22%. Mandle dále obsahují značné množství vlákniny, ale také vápníku, hořčíku a draslíku. Příjem těchto iontů ovlivňuje příznivě například výši krevního tlaku a pomáhá tak pacientům s arteriální hypertenzí. V neposlední řadě pak obsahují mandle tzv. fytosteroly, které významným způsobem snižují vstřebávání cholesterolu ze zažívacího traktu.
Mandle by tedy rozhodně měly být nedílnou součástí našich jídelníčků.