Jednou z velkých komplikací sportujících diabetiků jsou zátěžové hypoglykémie, které přirozeně velice limitují fyzickou výkonnost a mohou mít i neblahé zdravotní dopady. Existuje několik základních opatření, jak zátěžovým hypoglykémiím předchátet:
- Před zahájením výkonu: zvýšit příjem sacharidů v závislosti na délce a intenzitě plánované zátěže
- Snížit insulin před zátěží na cca 50 – 90 %, v závislosti na délce a intenzitě zátěže.
- Během výkonu: Diabetický sportovec musí mít dostatečný příjem sacharidů během zátěže. Uvádí se obecně 1 g/kg váhy/hodinu, toto doporučení je nicméně příliš obecné, existují přesnější doporučení v závislosti na intenzitě a délce zátěže. Příjem sacharidů musí mít každý diabetický sportovec pečlivě vybalancován, aby nedocházelo k zátěžovým hypoglykémiím, ale i pozátěžovým hyperglykémiím.
- Po výkonu: K pozátěžovým hyperglykémiím dochází velice často po těžkých anaerobních zátěžích – a i s tím musí diabetický sportovec počítat, například přidáním bolusové dávky insulinu po skončení zátěže.
- Po výkonu je taktéž nutné zvýšit příjem sacharidů k doplnění spotřebovaného glykogenu, cca 1 g/kg váhy během 30 minut po výkonu, + stejné množství během dalších 1-2 hodin.
- Během zátěže je s výhodou používat sacharidové drinky, kvůli doplňování tekutin. Obecně také platí, při glykémiích nad 10 mmol/L by měli diabetici užívat jen nesacharidové nápoje.
Tab. 1. Příjem sacharidů hodinu před výkonem v závislosti na glykémii a délce a intenzitě zátěže
Trvání/intenzita zátěže |
Glykémie <5,6 mmol/L |
Glykémie 5,6 – 10 mmol/L |
Glykémie 10 – 13,9 mmol/L |
<30 min, nízká intenzita |
15 g |
0 |
0 |
30-60 min, střední intenzita |
15 g |
0-15 g v závislosti na glykémii |
0 |
30-60 min, vysoká intenzita |
30 g |
15 g |
0 |
>60 min, vysoká intenzita |
15 g/hod aktivity |
15 g/hod aktivity |
15 g, ale až po 1. hod aktivity |
Tab. 2. Příjem sacharidů během zátěže
Intenzita |
<20 min |
20 – 60 min |
>60 min |
>60 min (dávka insulinu) |
< 60 % |
0 g |
15 g |
30 g/hod |
-20 %+ |
60-75 % |
15 g |
30 g |
75 g/hod |
-20 % |
>75 % |
30 g |
75 g |
100 g/hod |
-20 % |
+snížení dávky insulinu je přísně individuální, může být až 50 %. Lze samozřejmě i navýšit příjem sacharidů.