Jsou cukry opravdu to pravé pro doplnění svalového glykogenu?

pexels-photo-709817

O nutnosti doplnění svalového a jaterního glykogenu po intenzivní fyzické zátěži již dnes nikdo nepochybuje.

Nicméně, jak bylo publikováno sportovními lékaři z amerického Texasu v letošním čísle odborného časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition tohoto efektu lze dosáhnout i jiným způsobem, než zvýšeným přísunem energetických sportovních drinků.

Stejný účinek na svalový glykogen i proteosyntézu má kupodivu i miska cereálií. To jsou alespoň výsledky studie provedené na profesionálních cyklistech a triatletech. Těmto sportovcům byly pravidelně během fyzické zátěže i při doplňování energie a živin odebírány svalové biopsie, aby byly stanoveny hladiny svalového glykogenu.

Intenzivní fyzická zátěž vede nejen ke spotřebě glykogenu, ale také k úbytku svalových bílkovin. Energetické nápoje většinou žádné bílkoviny neobsahují, zatímco cereálie zalité mlékem jsou mnohem vyváženějším zdrojem chybějících živin. Ve svalových biopsiích vyšetřovaných sportovců doplňujících chybějící živiny pomocí cereálií s mlékem byla skutečně zjištěna zvýšená proteosyntéza.
 

 Zdroj: Kammer L et al. Cereal and nonfat milk support muscle recovery following exercise. J Int Soc Sports Nutr 2009.