V australském Sydney byla publikována velmi zajímavá studie, která porovnávala účinek potravin o stejné kalorické hodnotě na hubnutí.
Na první pohled se zdá, že se jedná o nesmysl, důležitý je přece celkový obsah energie. Australští vědci však porovnávali dvě skupiny potravin, potraviny s nízkým glykemickým indexem (luštěniny, celozrnné potraviny, cereálie) oproti potravinám s vysokým glykemickým indexem (bílý chléb, bílá rýže, sladké limonády …).
-
Kompletně zpracované téma populárních diet rubrika: Diety
Autoři provedli analýzu 6 metodicky velmi dobře zpracovaných nezávislých studií a dospěli k jednoznačnému závěru, že potraviny s nízkým glykemickým indexem mají mnohem větší účinek na hubnutí než potraviny o stejné kalorické hodnotě, ale s vysokým glykemickým indexem.
Jak je to možné?
Důvodem je fakt, že zdravější potraviny s nízkým glykemickým indexem nevedou k velkým výkyvům krevního cukru a tedy ani k vyšší produkci inzulínu, hormonu snižujícího hladiny krevního cukru. Pokud nekolísá hladina krevního cukru, nemáme pocit hladu a celkově konzmujeme méně.
-
Více informací o tomto tématu najdete v rubrice: Dieta dle glykemického indexu