Alkohol a zdraví

pexels-photo-1441122

Je obecně známo, že pití alkoholu v malém množství má ochranné účinky na zdraví člověka, zejména brání nemocím srdce a cév.

 

Jako zdravá konzumace alkoholu se přijímá v současnosti 20-30 g alkoholu denně, což odpovídá zhruba 1 skleničce destilátu, 1 pivu nebo 2 deci vína. Není to jen alkohol, který má sám o sobě významné účinky na lidský organismus (např. zvyšuje hladiny ¨hodného¨ HDL cholesterolu v krvi, působí protizánětlivě, apod.), jsou i jiné látky, které působí blahodárně na lidské zdraví. Mezi ně patří například resveratrol, který řadíme mezi tzv. fytoestrogeny (viz předchozí článek), ale i další antioxidačně působící látky. Příjem alkoholu v dávkách uvedených výše opravdu snižuje výskyt nemocí srdce, ale i mozkových mrtvic, vysokého krevního tlaku, nebo i cukrovky.

Nicméně je nutné opět na tomto místě připomenout, že česká populace s alkoholem vůbec nešetří a pokud je příjem alkoholu překračován, veškeré jeho ochranné účinky se ztrácí. Naopak, dochází k značnému navýšení rizika kardiovaskulárních, nádorových, jaterních, ale i jiných onemocnění.