Není to jen přímý účinek na krevní tlak, kterým sůl (chlorid sodný) zvyšuje riziko nemocí srdce a cév. Podle nejnovějších lékařských studií ovlivňuje sůl také funkce buněk vystýlajících krevní cévy, tzv. endoteliálních buněk.
Ačkoli i tyto buňky ovlivňují částečně krevní tlak, mají i další funkce ovlivňující výrazně riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Ovlivňují zejména průtok krve cévami a tím udržují krevní oběh ve správné činnosti.
-
Spočítejte si své: Riziko kardiovaskulárního onemocnění
Podle práce publikované v posledním čísle časopisu American Journal of Clinical Nutrition měli jedinci s nadváhou po omezení příjmu soli výrazně lepší funkce těchto endoteliálních buněk. Toto zlepšení nebylo přitom spojeno s ovlivněním krevního tlaku.
Více v článku: Nízký obsah soli v naší stravě zlepšuje funkce cév