Rádi jíte zdravě, máte rádi ovoce, zeleninu, ale vegetariánství je pro vás nepřijatelné? Máte rádi maso, i když víte, že vysoká konzumace červeného masa je spojena s celou řadou civilizačních nemocí, a proto přemýšlíte o snížení příjmu masa a masných výrobků. Pak jste právě ti praví pro to, stát se flexitariány.
Že jste o něčem takovém ještě neslyšeli? Je to poměrně nové označení pro lidi, kteří se snaží omezit konzumaci masa, přestože si na něm občas rádi pochutnají. Z důvodů uvedených výše klesá ve Spojených státech spotřeba masa, za posledních 5 let je to o celých 12%. Zatímco v USA jsou 3% populace vegetariáni, 0,5% vegani (tedy ti, kdo odmítají veškeré živočišné produkty), až třetina populace se v současnosti snaží omezovat konzumaci masa.
Ačkoli neexistuje přesná definice flexitariánství, jedná o velmi populární směr ve výživě, jehož zastáncem je například Paul McCartney nebo Oprah Winfrey, kteří ve svém pojetí flexitariánství dodržují například bezmasé pondělky. Jiní zcela eliminují červené maso a jedí pouze drůbež a ryby (na rozdíl od semi-vegetariánů a pescatariánů však tito flexitariáni nemají žádné etické problémy s konzumací červeného masa, jejich důvody jsou čistě zdravotní), další zase odmítají konzumaci masa doma a jedí maso jen v restauracích či ve společnosti. V každém případě každý z těchto nově zavedených zvyků vede v konečném důsledku ke snížené konzumaci masa.
Že se jedná o opravdu o zdraví prospěšný návyk, dokazují lékařské studie, které jednoznačně prokazují, že lidé, kteří konzumují méně červeného masa, mají nižší výskyt nadváhy a obezity, nemocí srdce a cév, cukrovky, některých nádorových onemocnění, zejména pak zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku.